Havskräftor med sallad på sparris, rädisor & krasse (6 pers)
Tillagningstid: 20 min.
Ingredisenser:
18 st havskräftor
3 dl skaldjursbuljong
1,5 dl smör
1,5 bit ingefära, liten
1,12 st chili
3 st citrongräs
1,5 st lime
Sallad:
12 st grön sparris
6 st rädisor
1,5 knippe krasse
1,5 msk smör
Gör såhär:
1. Koka upp skaldjursbuljongen tillsammans med smör och tillsätt resten av kryddorna.
2. Dra av buljongen från värmen och lägg i havskräftorna.
3. Låt havskräftorna ligga och dra i 4-5 minuter.
4. Skala och koka sparrisen två minuter i saltat vatten.
5. Kyl ner sparrisen i isvatten och skär dem i små slantar.
6. Skiva rädisorna.
7. Fräs sparrisen i en gryta eller panna med smör och vänd i rädisorna. Smaksätt med salt och svartpeppar.
8. Fiska upp kräftorna och servera dem tillsammans med salladen.
Lammsouvlaki med Fetaostsallad
Tillagningstid: 8 tim 30 min
Ingredienser:
900 g lammkött (magert från stek eller sadel)
1,5 st jumbolök, hackad
4,5 vitlöksklyftor, hackade
Salt & svartpeppar
6 dl grekisk yoghurt
12 st lagerblad
3 msk olivolja
12 st trä-/metallspett
Fetaostsallad:
1,5 st rödlök
Färsk gurka
Tomater
Kalamataoliver
1,5 skiva fetaost
Oregano & lite olivolja
Salt
Till serveringen:
Bröd - gärna pita
Naturell yohurt
Gör såhär:
1. Gör en marinad av yoghurt, lök, vitlök, salt, svartpeppar & olivolja.
2. Trä spetten antingen före eller efter marinering.
3. Lägg köttet i marinaden och täck ytan med lagerblad. Låt det hela stå över natten.
4. Ta upp bitarna och trä på spetten om du inte gjort det innan. Torka av spetten och grilla helst på öppen eld av kolbädd.
5. Servera med bröd, gärna med pita eller liknande och varför inte med en grekisk sallad som här. Den består klassiskt av oliver, mild solvarm lök, tomater och gurka. Smula fetaost överst med oregano och olja på. Salta lite på salladen.
6. Servera lite yoghurt naturell till för marinaden brukar bli lite tråkig i färgen.
Jordgubbsmousse med Rosenblad (6 pers)
Ingredienser:
4 st gelatinblad
350 g jordgubbar
3 dl matyoghurt
2,5 dl florsocker
1 st citron, saften
1 dl vispgrädde
1 st bladen från en obesprutad ros
Garnering:
Rosenblad
Gör såhär:
1. Lägg gelatinbladen i blöt.
2. Snoppa och mosa jordgubbarna.
3. Blanda samman yoghurt, florsocker, citronsaft, vispgrädde, jordgubbsmos och fint hackade rosenblad i en skål.
4. Krama ur gelatinbladen och smält dem i lite av jordgubbsmoset på svag värme i en kastrull.
5. Rör ner gelatinet i moussen.
6. Häll ner massan i en 1- 1 1/2 liter stor form klädd med plastfolie.
7. Frys i minst 3 timmar.
8. Tag ut moussen en timme före servering.
9. Stjälp upp den på ett fat och garnera med rosenblad.
Recept tagna från: http://recept.nu
Vilket toppenfint blogginlägg! Tack för denna trevliga Valentine's meny.
SvaraRadera